Zaszalałam dzisiaj z synkiem i razem upiekliśmy pizzowgo węża. Efekt - duzo śmiechu, radości i wspólnie spędzonego czasu. Poza tym pizzowy wąż bardzo smaczny.... fantazyjne podanie pizzy.
20 min
Składniki:
na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1/3 kostki świeżych drożdży
1/3 szklanki oleju
sól i cukier do smaku
na farsz:
około 1/3 szklanki ketchupu lub sosu pomidorowego
3 łyżki suszonej bazylii
5 sztuk świeżych pieczarek
2 małe laski kiełbasy swojskiej - wiejskiej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
duża kulka sera mozzarella
sól, pieprz do smaku
do ozdoby:
2 szt czarne oliwki
duży plaster czerwonej świeżej papryki
1.Do miski wsypujemy mąkę, następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mąki, dodajemy olej oraz troszkę cukru i soli. Zarabiamy ciasto łyzką, a gdy wszystkie składniki się połączą - zagniatamy ręką i chwilkę wyrabiamy - wystarczą 2-3 minuty.
2.W rękach rozciągamy ciasto i formujemy z niego kształt węża.
3.Pamiętamy o głowie i wgnieceniach na oczy.
4.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5.Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce.
Z kiełbasy ściągamy jelito i kroimy ją na dłuższe i troszkę szersze paski.
Mozzarelę osączamy i kroimy również na paski.
6.Na ciasto wylewamy ketchup i smarujemy nim całe ciasto (oprócz głowy - tam smarujemy tylko przód "gęby"). Następnie pospujemy bazylią suszoną. Dalej układamy w rzędach paski kiełbasy, a pomiędzy nimi wsypujemy starte pieczarki, na które układamy paski mozzarelli. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut.
7.Z plastra papryki wycinamy nożem język wężowi i żrenice. Czarne oliwki wkładamy we wgłebienia na oczy i dodajemy malutkie kawałki czerwonej papryki (źrenice).
Komentarze