Pizza warzywno-owocowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pizza, która jest smaczna i kolorowa

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej,
    2 jajka,
    1 łyżeczka cukru,
    1/2 łyżeczka soli,
    150 ml wody
    5 dag drożdży,
    3 łyżki oleju,
    25 dag mieszanki startych serów- Edamski i Gouda
    warzywa mrożone (brokuły, fasolka, kukurydza, papryka czerwona)
    1 opakowanie sosu Napoli
    8 plastrów ananasa z puszki
    czarne oliwki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza warzywno-owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku mieszamy wodę z 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży, wlewamy olej, dodajemy jajka i mieszamy. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej, wlewamy zaczyn,ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawiamy misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym. Blachę smarujemy olejem a ciasto przekładamy na blachę i formujemy kwadrat 35 x 35 cm, lekko podwyższając brzegi ciasta.

    Polewamy ciasto sosem Napoli z całymi pomidorami, marchwią i cebulą i posypujemy połową sera. Ciasto posypałam mrożonymi warzywami, pokrojonym w kostkę ananasem. Posypujemy resztą sera. Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy, posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami i wstawiamy na kolejne 10 minut. Kroimy pizzę i rozkładamy na talerze.

Porady

Aby ciasto ładnie wyrosło wstawiam stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować