Ciasto jest miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. Pysznie smakuje z wybranymi dodatkami. Idealna dla miłośników pizzy.
45 min
Składniki:
Ciasto:
- około 0,5 kg mąki
- 2 łyżeczki soli
- trochę przyprawy do pizzy
- odrobina cukru
- 1/2 litra ciepłego mleka
- 50 gram drożdży
- odrobina oliwy z oliwek
Składniki:
- salami pepperoni
- kawałek suchej kiełbasy
- pół żółtej papryki
- pół czerwonej papryki
- starty ser żółty
- kilka pieczarek
- cebula pokrojona w piórka
- przyprawa do pizzy
- koncentrat pomidorowy
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto, tzn. do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, przyprawę do pizzy, w ciepłym (nie gorącym) mleku rozpuszczam niecałą łyżeczkę cukru i drożdże. Czekam ok 10 minut, aż zaczną pracować i zwiększać swoją objętość. Po tym czasie wlewam rozczyn do mąki, zagniatam ciasto, dodaję trochę oliwy z oliwek.
Ciast odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formuję placek na pizzę, na którym rozsmarowuję koncentrat pomidorowy, na to kładę ser starty, pozostałe składniki, posypuję przyprawą do pizzy i jeszcze jedną warstwą sera. wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę około 20-25 minut. Taka porcja ciasta wystarcza na dwie mniejsze pizze, lub jedną dużą.
Porady
Doskonale smakuje zarówno z własnoręcznie wykonanym sosem czosnkowym i ketchupem.
Komentarze