Chlebek powstaje bardzo szybko i prosto. Ciasto prosto się formuje, a po upieczeniu rewelacyjnie smakuje! Chlebuś ma przyjemny piwny aromat i posmak! Idealny na męskie spotkania:)
Składniki:
Składniki na jeden bochenek:
• 2,5 szklanki mąki chlebowej typ 750 ,
• 1 szklanka razowej mąki żytniej typ 2000,
• 40 gram świeżych drożdży,
• 1,5 szklanki ciemnego piwa,
• łyżeczka soli,
• łyżeczka miodu,
• łyżeczka melasy,
• 1,5 łyżki oleju,
• 2 łyżeczki kminku,
• jajko do posmarowania wierzchu,
• suchy mak do posypania po wierzchu,
1.Połowę piwa delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego miód, melasę oraz drożdże i 2 łyżki mąki chlebowej. Składniki mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
W misce umieszczamy pozostałą mąkę chlebową, mąkę żytnią, sól, kminek i olej.
2.Do przygotowanym składników wlewamy pozostałe piwo i gotowy rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut (Ewentualnie możemy dodać jeszcze 1-2 łyżki wody).
3.Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i miski.
4.Po tym czasie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na około 50 minut, by podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte odpowietrzamy i formujemy zgrabny bochenek.
Uformowany chlebek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i nacinamy dekoracyjnie w kilku miejscach. Tak przygotowany odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia, po czym pieczemy około 1 godzinę w 180°C. Po wyjęciu studzimy na kratce.
Komentarze