Piwny chlebek

0 (0 ocen)

Chlebek powstaje bardzo szybko i prosto. Ciasto prosto się formuje, a po upieczeniu rewelacyjnie smakuje! Chlebuś ma przyjemny piwny aromat i posmak! Idealny na męskie spotkania:)

Składniki:

  • Składniki na jeden bochenek:
    • 2,5 szklanki mąki chlebowej typ 750 ,
    • 1 szklanka razowej mąki żytniej typ 2000,
    • 40 gram świeżych drożdży,
    • 1,5 szklanki ciemnego piwa,
    • łyżeczka soli,
    • łyżeczka miodu,
    • łyżeczka melasy,
    • 1,5 łyżki oleju,
    • 2 łyżeczki kminku,
    • jajko do posmarowania wierzchu,
    • suchy mak do posypania po wierzchu,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Piwny chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane skłądniki 1. Połowę piwa delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego miód, melasę oraz drożdże i 2 łyżki mąki chlebowej. Składniki mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
    W misce umieszczamy pozostałą mąkę chlebową, mąkę żytnią, sól, kminek i olej.
  • Dodanie rozczynu 2. Do przygotowanym składników wlewamy pozostałe piwo i gotowy rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut (Ewentualnie możemy dodać jeszcze 1-2 łyżki wody).
  • pozostawieni do wyrośnięcia 3. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i miski.
  • uformowany chlebek 4. Po tym czasie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na około 50 minut, by podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte odpowietrzamy i formujemy zgrabny bochenek.
    Uformowany chlebek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i nacinamy dekoracyjnie w kilku miejscach. Tak przygotowany odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia, po czym pieczemy około 1 godzinę w 180°C. Po wyjęciu studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciemne piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować