Piwne rogaliki z farszem grzybowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny dodatek do czerwonego lub grzybowego barszczu. Mogą być dodatkiem do drugiego śniadania. Pasują również na wigilię zamiast uszek czy pasztecików. Przepis mam od swojej mamy, która często piekła takie rogale ale w piecu chlebowym. Były one nieco większe ale tak samo smaczne jak te.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    4 szklanki mąki
    3/4 szklanki piwa
    1 płaska łyżeczka soli
    1,5 kostki margaryny(ja użyłam Kasi)
    Farsz:
    10 suszonych kapeluszy różnych grzybów leśnych
    1/2 kg kiszonej kapusty
    1 średnia cebula
    Olej do smażenia
    Sól, pieprz, kilka kropli magii o smaku grzybowym
    Do posmarowania 2 łyżki tłustego mleka
    Do posypania ziarna kminku
    Tłuszcz do formy.

Piwne rogaliki z farszem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wszystkie składniki na ciasto przełożyć na stolnicę, posiekać nożem, zagnieść szybko ciasto. Schłodzić kilka minut w lodówce.
    Kapustę i grzyby namoczyć, następnie kilka razy przepłukać pod bieżącą wodą, ugotować osobno. Odsączyć na durszlakach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Przez maszynkę o małych oczkach zemleć odciśnięte grzyby i kapustę oraz cebulę. Farsz doprawić solą, pieprzem i przyprawą magii. Farsz ma być lekko pikantny.
    Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, wałkować na cienki placek grubości 2-3 mm. Następnie pokroić na kwadraty o boku około 7 cm. Na środku każdego kwadratu ułożyć łyżeczką farsz, rozsmarować, zwinąć w rogalik. Ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować mlekiem, posypać kminkiem. Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni około 25 minut.
    Z tej porcji ciasta wyszło 70 małych rogalików.

Porady

1.Do farszu można dodać łyżkę kaszy gryczanej 2. Rogaliki można też posmarować rozkłóconym białkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy