Piwne naleśniki z mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe: Z podanych składników zmiksować ciasto na naleśniki. Gdyby było za rzadkie dodać trochę mąki. Odstawić na godzinę. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki.
2.Farsz: Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Mięso z łopatki dokładnie umyć, oczyścić z włókien, pokroić i zmielić. Usmażyć na małej ilości tłuszczu z dodatkiem przyprawy gyros. Pieczarki, cebulę, czosnek, pora i papryki drobno pokroić, razem przesmażyć na maśle. Ostudzone mięso i warzywa połączyć dodając kukurydzę, pokrojone w krążki oliwki, lekko roztrzepane jajka oraz 250g startego sera. Doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwinąć jak krokiety. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu w pojedynczej warstwie, posypać resztą sera i oprószyć papryką. Zapiec w piekarniku do rozpuszczenia się sera w 200 stopniach.
Komentarze