PIWNE CIASTECZKA FRANCUSKIE BEATKI

4.5 (167 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

SMACZNIUTKIE

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 22 szt:
    2,5 szklanki mąki tortowej
    250 gram zimnego masła
    125 ml piwa jasnego
    ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    oraz:
    marmolada wieloowocowa
    gruby cukier biały
    Rozmącone jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Piwa

Piwne ciasteczka francuskie beatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
    Mąkę przesiać do miski, włożyć pokrojone masło, dodać szczyptę soli i nożem posiekać jak najdrobniej. Dodać piwo, wymieszać dokładnie i zagnieść ciasto. Owinąć go folią spożywczą i schłodzić około 1 godziny.
    Następnie ciasto rozwałkować na grub. około 5 mm.
    Wycinać trójkąty lub szklanką kółka, nakładać porcję marmolady i zlepiać brzegi. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i oprószyć grubym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
    Uwagi:
    Z tego ciasta można tworzyć różne kształty, np. pokroić na trójkąty i uformować rogaliki lub pokroić na kwadraty i zlepiać po 2 brzegi albo wyciąć foremką dowolne kształty i upiec ciasteczka bez nadzienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować