To są pyszne kruche ciasteczka które zanim je zjemy ze smakiem będą piękną ozdobą stołu.
1 godz. 30 min
Składniki:
25 dag margaryny
1 szklanka o pojemności 220 ml cukru
4 szklanki o pojemności 220 ml mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
Lukier:
surowe białko z 1 jajka
cukier puder około 2 szklanek
Pisanki na ciasteczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę posiekać z cukrem dodać do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz jajka i śmietanę. Najlepiej na stolnicy zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić najlepiej przez całą noc. Następnie cienko rozwałkować i wyciąć ciastka, ułożyć je na natłuszczonej blaszce w niewielkich odstępach.
Piec około 15 min w gorącym piekarniku, ja piekłam do momentu zrumienienia
2.Lukier: Białko jajka ubijać do białości razem z cukrem. Cukier dodajemy porcjami i nie musimy dodać całego cukru, ale musimy kontrolować jego gęstość, lukier ma być gęsty, ale jeszcze płynny. Gotowy lukier dzielimy na porcje, dowolnie barwimy barwnikami spożywczymi i dekorujemy ciastka.
Porady
Ciastka zanim złożymy do pojemników muszą dobrze się wysuszyć, aby lukier nam się nie rozmazał.
Komentarze