Pisanki na ciasteczkach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

To są pyszne kruche ciasteczka które zanim je zjemy ze smakiem będą piękną ozdobą stołu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 25 dag margaryny
    1 szklanka o pojemności 220 ml cukru
    4 szklanki o pojemności 220 ml mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    Lukier:
    surowe białko z 1 jajka
    cukier puder około 2 szklanek

Pisanki na ciasteczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pisanki na ciasteczkach 1. Margarynę posiekać z cukrem dodać do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz jajka i śmietanę. Najlepiej na stolnicy zagnieść ciasto, owinąć w folię i schłodzić najlepiej przez całą noc. Następnie cienko rozwałkować i wyciąć ciastka, ułożyć je na natłuszczonej blaszce w niewielkich odstępach.
    Piec około 15 min w gorącym piekarniku, ja piekłam do momentu zrumienienia
  • Pisanki na ciasteczkach 2. Lukier: Białko jajka ubijać do białości razem z cukrem. Cukier dodajemy porcjami i nie musimy dodać całego cukru, ale musimy kontrolować jego gęstość, lukier ma być gęsty, ale jeszcze płynny. Gotowy lukier dzielimy na porcje, dowolnie barwimy barwnikami spożywczymi i dekorujemy ciastka.

Porady

Ciastka zanim złożymy do pojemników muszą dobrze się wysuszyć, aby lukier nam się nie rozmazał.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Komentarze

Podobne przepisy