Piróg z kaszą

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pamiętam smak i zapach pirogów pieczonych w piecu chlebowym, opalanym drewnem, w domu mojej babci. Coś cudownego. Pychotka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:1 szklanka mleka,
    0,5 kg mąki,
    5 dkg drożdży,
    10 dkg margaryny,
    2 łyżki cukru,
    sól do smaku
    jajko,
    Farsz:0,35 kg kaszy gryczanej,
    2-3 ziemniaki ugotowane,
    0,35 kg białego sera,
    cebula,
    masło,
    jajko,
    sól i pieprz do smaku
    jajko do posmarowania, mak


Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ser

Piróg z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką mąki, dodać ciepłego mleka i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski z mąką dodać rozczyn, jajko, sól i wyrabiać ręką. Gdy będzie dobrze wyrobione dodać roztopioną margarynę i wyrabiać do czasu aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Uformować ciasto w kulę, posypać mąką i znowu odstawić do wyrośnięcia(około 30 minut). Naczynie przykryć ścierką. Po wyrośnięciu przełożyć na stolnicę i zagnieść. Podzielić na pół.
  • 2. Farsz: Kaszę ugotować na sypko. Gdy będzie jeszcze ciepła, dodać masło, zeszkloną cebulę i ser. Ziemniaki najlepiej zgnieść dłonią, dodać do kaszy. przyprawić do smaku i dodać jajko. Dokładnie wymieszać. Podzielić na pół.
  • 3. Każdą część ciasta rozwałkować i nałożyć farsz, skleić pierogi, przełożyć na dużą blachę z piekarnika sklejeniem do dołu. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec w 200 stopniach na złocisty kolor (około 20-30 minut).

Porady

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z grubą warstwą masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Ser biały Kasza gryczana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piróg biłgorajski

To może cię zainteresować