1.Ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką mąki, dodać ciepłego mleka i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski z mąką dodać rozczyn, jajko, sól i wyrabiać ręką. Gdy będzie dobrze wyrobione dodać roztopioną margarynę i wyrabiać do czasu aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Uformować ciasto w kulę, posypać mąką i znowu odstawić do wyrośnięcia(około 30 minut). Naczynie przykryć ścierką. Po wyrośnięciu przełożyć na stolnicę i zagnieść. Podzielić na pół.
2.Farsz: Kaszę ugotować na sypko. Gdy będzie jeszcze ciepła, dodać masło, zeszkloną cebulę i ser. Ziemniaki najlepiej zgnieść dłonią, dodać do kaszy. przyprawić do smaku i dodać jajko. Dokładnie wymieszać. Podzielić na pół.
3.Każdą część ciasta rozwałkować i nałożyć farsz, skleić pierogi, przełożyć na dużą blachę z piekarnika sklejeniem do dołu. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec w 200 stopniach na złocisty kolor (około 20-30 minut).
Porady
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z grubą warstwą masła.
Komentarze