Odpowiednie danie dla smakoszy kapusty. Sycący obiad
Składniki:
2 rozbite plastry karkówki
500 g pieczarek
500g kiszonej kapusty
1/2 kostki masła do duszenia pieczarek
po 1/2 łyżeczki:
- słodkiej papryki
- ostrej papryki
- mielonego kminku
- majeranku
sól i pieprz do smaku
pare ziarenek jałowca i ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku, rozmaryn i oliwa do marynaty
Wieżyczka z karkówki i duszonej kapusty z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień przed przygotowaniem dania karkówkę marynować w oliwie, rozmarynie, czosnku i soli. Mięso wstawić do lodówki.
2.Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić na plasterki. Dusić 10-15 min na maśle.
3.Z kapusty kiszonej wycisnąć zalewę i przelać ją wodą, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie poszatkować ją w kilku miejscach nożem i dodać do podduszonych pieczarek.Wlać szklankę wody. Wymieszać wszystko dokładnie. Dodać liść laurowy, paprykę, ziele angielskie, jałowiec, kminek i majeranek. Dosmaczyć solą i pieprzem. Dusić podlewając ewentualnie wodą, gdy ta wyparuje.
4.Karkówkę wyjąć z lodówki. Plastry oprószyć delikatnie mąką i podsmażyć na rumiano z obu stron. Podsmażone mięso wsadzić do garnka z kapustą i pieczarkami. Dusić az kapusta i karkówka będą miękkie
5.Układać na talerzu karkówkę na przemian z kapustą.
Komentarze