Wieżyczka z karkówki i duszonej kapusty z pieczarkami

0 (0 ocen)

Odpowiednie danie dla smakoszy kapusty. Sycący obiad

Składniki:

  • 2 rozbite plastry karkówki
    500 g pieczarek
    500g kiszonej kapusty
    1/2 kostki masła do duszenia pieczarek
    po 1/2 łyżeczki:
    - słodkiej papryki
    - ostrej papryki
    - mielonego kminku
    - majeranku
    sól i pieprz do smaku
    pare ziarenek jałowca i ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    3 ząbki czosnku, rozmaryn i oliwa do marynaty

Wieżyczka z karkówki i duszonej kapusty z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed przygotowaniem dania karkówkę marynować w oliwie, rozmarynie, czosnku i soli. Mięso wstawić do lodówki.
  • 2. Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić na plasterki. Dusić 10-15 min na maśle.
  • 3. Z kapusty kiszonej wycisnąć zalewę i przelać ją wodą, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie poszatkować ją w kilku miejscach nożem i dodać do podduszonych pieczarek.Wlać szklankę wody. Wymieszać wszystko dokładnie. Dodać liść laurowy, paprykę, ziele angielskie, jałowiec, kminek i majeranek. Dosmaczyć solą i pieprzem. Dusić podlewając ewentualnie wodą, gdy ta wyparuje.
  • 4. Karkówkę wyjąć z lodówki. Plastry oprószyć delikatnie mąką i podsmażyć na rumiano z obu stron. Podsmażone mięso wsadzić do garnka z kapustą i pieczarkami. Dusić az kapusta i karkówka będą miękkie
  • 5. Układać na talerzu karkówkę na przemian z kapustą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy