Piramida marmurkowa pod orzechowym deszczem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek ,ubić na pianę z cukrem,dodać żółtka i 3 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem ,ciasto podzielić na pół,do jednej części dodać łyżkę mąki,a do drugiej łyżkę kakao,wymieszać,
Wyłożyć ciasto na blachę 34x38(oryginalna blacha z piekarnika)raz jasne raz ciemne, rozprowadzić tworząc mozaikę i upiec ok.15 min w 170 *C.Wyjąć na ściereczkę i wystudzić,następnie pokroić na paski wzdłuż krótszego brzegu.
ja zaczęłam od paska o szerokości 11 cm,każdy następny węższy o 2 cm
Wyszło mi 5 pięter(a kawalątek z boku odkroiłam )
Krem:
Ubić schłodzoną śmietankę z cukrem (odłożyć odrobinę do dekoracji)do reszty dodać wystudzoną galaretkę (ja dodawałam po łyżce i ciągle ubijałam)
Ubity krem wstawić na chwilę do lodówki.W tym czasie nasączyć najszerszy pasek biszkoptu ponczem.
Przekładać kolejno paski ciasta kremem,pamiętając, aby każdą warstwę nasączyć.Resztą kremu posmarować boki piramidy,posypać mielonymi orzechami,udekorować bitą śmietaną.
2.Gotowe ciasto schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.
Porady
Jeśli ktoś lubi słodsze ciasta może do śmietany dodać więcej cukru.
Można użyć galaretek w innym smaku.
Komentarze