Pikle w musztardzie

4.31 (176 ocen)

Przepis na te pikle znalazłam dawno temu w Wielkiej Księdze Kucharskiej - Pani Domu. Ogórki są pyszne. Od tamtej pory robię je co roku.

Składniki:

  • - 3 kg ogórków średniej wielkości
    - pieprz ziarnisty
    - ziele angielskie
    - gorczyca

    Na zalewę:

    - szklanka octu
    - 1 i 1/3 szklanki cukru
    - łyżka miodu
    - 2 łyżki soli
    - 6 łyżek musztardy
Wystaw ocenę:

4.31 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Pikle w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, usunąć pestki, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz po 5 ziarenek gorczycy.

    Zalewa:

    Podane składniki zalewy połączyć z 5 szklankami wody, zagotować, a następnie ostudzić. Zimną zalewą zalać pikle. Pasteryzować 7 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować