Pikantny sos paprykowo - pomidorowy

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię zdrowe, warzywne sosy, które urozmaicają smak kanapek, wędlin czy jajek. Ostatnio przemiłą wizytę złożyli mi dobrzy znajomi, od których dostałam pyszny, lekko pikantny sos paprykowo - pomidorowy. Bardzo mi zasmakował i z pewnością zapisze się na stałe w moim kulinarnym menu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 2,5 kg czerwonej papryki
    - 1,5 kg pomidorów
    - papryczka chili
    - około 4 ząbki czosnku
    - zioła prowansalskie
    - pieprz czarny
    - liść laurowy
    - ziele angielskie
    - sól i cukier do smaku
    - ocet (do zakwaszenia)
    - olej (do smażenia)
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Pikantny sos paprykowo - pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do głębokiej patelni z dodatkiem oleju. Papryki smażyć na bardzo małym ogniu wraz z pokrojonymi pomidorami przez około 1,5 - 2 godziny - od czasu do czasu mieszając. Do smażenia dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. W połowie dodać drobno posiekany czosnek, papryczkę chili i zioła prowansalskie. Na koniec, gdy warzywa będą już wystarczająco miękkie dodać cukier, pieprz i sól do smaku. Całość zakwasić octem, zmiksować na jednolitą oraz gładką masę i przełożyć do słoiczków lub buteleczek. Życzę smacznego! :)

Porady

Sos stanowi doskonały dodatek do kanapek, wędlin, mięs oraz ryb, ale może być także świetnym dodatkiem do wytrawnych naleśników lub sałatek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować