Pikantny pomidorowy gulasz z łopatki

4.5 (160 ocen)

Sycący, gęsty i bardzo treściwy gulasz na bazie pomidorów z nutą pikanterii. Tabasco bardzo ciekawie podkręca smak. Polecam na nadchodzące chłodne dni, gulasz świetnie rozgrzewa.

Składniki:

  • -1 kg łopatki wieprzowej
    -6 dużych pomidorów
    -4 duże cebule
    -3 ząbki czosnku
    -2 duże marchewki
    -1 łyżka ziół prowansalskich
    -1 łyżka papryki słodkiej
    -3 łyżki mąki
    -0,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
    -1,5 łyżki smalcu
    -duża szczypta pieprzu

    Marynata do mięsa:
    -1/2 łyżeczki soli
    -1 łyżeczka papryki ostrej
    -1 łyżeczka curry
    -5 łyżek oleju
    -20 kropel tabasco


Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Pikantny pomidorowy gulasz z łopatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynata 1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Mięso kroimy w dość grubą kostkę. Wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy, aby pokryła każdy kawałek. Wstawiamy na noc do lodówki.
  • składniki 2. Cebulę kroimy w kostkę, marchew w plasterki. Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • smażenie 3. W dużym garnku rozpuszczamy smalec. Wrzucamy cebulę i smażymy na rumiano. Gdy się zezłoci dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony.
  • gotowanie 4. Następnie dodajemy marchew, pomidory, zalewamy bulionem, wrzucamy paprykę słodką, zioła prowansalskie, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy na wolnym ogniu około godzinę od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i powoli, ciągle mieszając dodajemy do gulaszu. Zagotowujemy i podajemy z kaszą, ziemniakami lub makaronem.

Porady

Podane proporcje wystarczają na dwudniowy obiad dla czteroosobowej rodziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować