Pikantny kurczak orientalny

0 (0 ocen)

  • 25 min

Potrawa jest prosta, ale zarazem bardzo smaczna, pięknie komponuje się kolorystycznie na talerzu.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    2 łyżeczki papryki ostrej
    2 łyżeczki mielonego imbiru
    2 łyżeczki mielonego kminku
    2 łyżeczki curry
    1 duża cebula
    2 średnie pomidory
    olej

Pikantny kurczak orientalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy na kawałki (8-10) grubości ok. 1 cm.
  • 2. Mieszamy po dwie łyżeczki papryki słodkiej, papryki ostrej, imbiru, kminku i curry, po czym dokładnie obtaczamy w nich kawałki kurczaka i odstawiamy na kilka minut, aby nabrał aromatu.
  • 3. Cebule kroimy na cztery części, a te następnie w piórka. Pomidory również kroimy na ćwiartki, a później w drobną kostkę.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka - po 1 minucie z każdej strony, tak aby w środku pozostał jeszcze delikatnie surowy.
  • 5. Zdejmujemy kurczaka z patelni, a na nią (na tym samym oleju z przyprawami) podsmażamy cebulę. Kiedy cebula się zezłoci, dodajemy pokrojone pomidory i smażymy jeszcze 2 minuty, co chwilę mieszając.
  • 6. Kurczaka wrzucamy z powrotem na patelnię (nie zdejmując warzyw), aby się dosmażył - wystarczy po minucie z każdej strony.
  • 7. Wykładamy wszystko na talerz - kurczaka kładziemy na warzywach. Podawać z sosem czosnkowym oraz ziemniakami lub frytkami. Smacznego.

Porady

Sugerowana ilość przypraw stanowi dosyć pikantną mieszankę, więc osoby nie lubiące ostrych dań, powinny dodać połowę każdej z nich, tj. po jednej łyżeczce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy