Orzeźwiający chłodnik idealny na upalne dni. By był bardziej pożywny możemy dodać cienko pokrojone salami lub kindziuk.
15 min
Składniki:
świeży ogórek
czerwona papryka
połowa zielonej papryki
pół kg truskawek
1 - 2 ząbki czosnku
100 ml białego wina najlepiej chardonnay
100 ml oliwy z oliwek extra vergine
łyżeczka balsamico
sucha bułka (taka jak na tartą)
brązowy cukier
sól morska
biały pieprz
mięta lub cytryna do dekoracji
Pikantny chłodnik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórka obieramy ze skórki, wydrążamy pestki. kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Podobnie postępujemy z paprykami. Wrzucamy obrany czosnek i wypłukane odszypułkowane truskawki. Miksujemy na gładką masę, dolewamy wino, ocet i oliwę. Miksujemy. Dodajemy zmieloną bułkę, ilość zależy od odpowiadającej nam konsystencji. Znów miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dobrze schładzamy rozlewamy do szklanek. Każdą porcję dekorujemy wedle uznania np. miętą i cytryną. Skrapiamy oliwą.
Komentarze