Pikantny chłodnik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Orzeźwiający chłodnik idealny na upalne dni. By był bardziej pożywny możemy dodać cienko pokrojone salami lub kindziuk.

  • 15 min

Składniki:

  • świeży ogórek
    czerwona papryka
    połowa zielonej papryki
    pół kg truskawek
    1 - 2 ząbki czosnku
    100 ml białego wina najlepiej chardonnay
    100 ml oliwy z oliwek extra vergine
    łyżeczka balsamico
    sucha bułka (taka jak na tartą)
    brązowy cukier
    sól morska
    biały pieprz
    mięta lub cytryna do dekoracji

Pikantny chłodnik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórka obieramy ze skórki, wydrążamy pestki. kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Podobnie postępujemy z paprykami. Wrzucamy obrany czosnek i wypłukane odszypułkowane truskawki. Miksujemy na gładką masę, dolewamy wino, ocet i oliwę. Miksujemy. Dodajemy zmieloną bułkę, ilość zależy od odpowiadającej nam konsystencji. Znów miksujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dobrze schładzamy rozlewamy do szklanek. Każdą porcję dekorujemy wedle uznania np. miętą i cytryną. Skrapiamy oliwą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy