Pikantny chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wszystkie mąki razem wymieszać.
Drożdże wymieszać z cukrem i utrzeć na płyn.
Posypać 1 łyżką mąki i odstawić na 10 minut.
2.Po tym czasie dodać sól, wodę, olej i mąkę oraz pozostałe przyprawy i wyrobić ciasto.
Gdy będzie gładkie oprószyć mąką, nakryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie części.
3.2 foremki keksowe wysmarować olejem i włożyć w nie ciasto.
Wyrównać powierzchnię, ponownie zakryć ściereczka i odstawić na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte chleby piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić.
Komentarze