Pikantny ajwar (sos z pieczonych papryk i bakłażana) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myję i w całości układam na blasze wyłożonej papierem, wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. godzinę - wszystkie warzywa powinny zmięknąć. Gorące przekładam do pojemnika, np. dużej miski, przykrywam szczelnie i odstawiam na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Następnie zdejmuję skórkę z bakłażana i papryk, dodatkowo wszystkie papryki pozbawiam nasion (uwaga z ostrą papryczką - nie dotykajcie oczu przy wyjmowaniu nasion, najlepiej zrobić to w rękawiczkach). Warzywa kroję na kawałki, przekładam do wysokiego naczynia i dokładnie blenduję. W łyżce octu rozpuszczam cukier, przelewam do masy warzywnej. Dodaję olej, sos sojowy, doprawiam solą i pieprzem, oraz do smaku octem. Sos powinien być pikantny, lekko słodki. Przechowuję go do tygodnia w zamkniętych słoikach (można go oczywiście pasteryzować).
Komentarze