Pikantne Pulpety z Cukinii w Sosie Kokosowo-Pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pikantne pulpety w sosie pomidorowo-kokosowym to nie lada gratka dla smakoszy kuchni orientalnej.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • PULPETY
    700g cukinii
    1,5 łyżeczki soli
    papryczka chili
    2cm kawałek imbiru
    cebula
    mały pęczek kolendry
    65g mąki z ciecierzycy
    olej do smażenia
    SOS
    cebula
    2 ząbki czosnku
    2cm kawałek imbiru
    czerwona papryczka chili
    2 łyżki oleju
    1/4 łyżeczki kurkumy
    1,5 łyżeczki mielonej kolendry
    1/8 łyżeczki chilli w proszku
    1,5 łyżeczki mielonego kminu
    mały pęczek kolendry
    250ml kremu ​​kokosowego
    puszka pomidorów krojonych w zalewie bez skórki (400g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantne pulpety z cukinii w sosie kokosowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety z cukinii 1. Cukinię myjemy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Odważamy 700g i ścieramy ją na grubych oczkach tarki, solimy całość i odstawiamy na pół godzinki.

  • Pulpety z cukinii 2. W tym czasie przygotowujemy sos. Na początek przygotowujemy puree cebulowe. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Z papryczki chili usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i paprykę możemy zetrzeć na tarce (ma małych oczkach) lub po prostu zblenderować. Imbir ścieramy na tarce i wszystkie składniki mieszamy dokładnie z 3 łyżkami zimnej wody.
  • Pulpety z cukinii 3. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mieszankę przypraw wymienioną powyżej w odpowiednich proporcjach (kurkuma, chili, kmin, kolendra). Po chwili dodajemy puree cebulowe i smażymy około 6 minut na najmniejszym ogniu. Cukinię odciskamy i odmierzamy 150 ml soku, który wlewamy na patelnię do puree cebulowego razem z kremem kokosowym (jest gęstszy niż mleko kokosowe).
  • Pulpety z cukinii 4. Wszystko gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory krojone z puszki odsączone z zalewy i posiekaną drobno kolendrę (bez łodyżek).
  • Pulpety z cukinii 5. Zdejmujemy z ognia i sos gotowy.
  • Pulpety z cukinii 6. Cukinię ponownie odciskamy pozostawiając minimalną ilość soku.
  • Pulpety z cukinii 7. Dodajemy do niej pokrojoną papryczkę chili, drobno posiekaną cebulkę i kolendrę (bez łodyżek), przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir oraz mąkę z ciecierzycy (można ją dostać w delikatesach orientalnych lub sklepach ze zdrową żywnością).
  • Pulpety z cukinii 8. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Pulpety z cukinii 9. Z powstałego farszu formujemy pulpety.
  • Pulpety z cukinii 10. Powinno ich wyjść około 12 sztuk.
  • Pulpety z cukinii 11. Pulpety smażymy na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor. Po usmażeniu przekładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i przekładamy do sosu.

Porady

Pulpetów nie należy smażyć na zbyt małym ogniu. Zbyt długie smażenie może spowodować, że się rozpadną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować