Pikantne pulpeciki z chilli

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pulpeciki sa szczególne ponieważ przepis przywiozłam z podrózy.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg miesa mielonego, 3-4 zmielone swieze papryczki chilli, 2 pomidory, 3 zabki czosnku, bulka tarta, jajko, olej, sol, pieprz, maka, koncentrat pomidorowy w kartonie, 2 duze cebule, czerwone ostre chilli w proszku.

Pikantne pulpeciki z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieso mielone wymieszac w misce ze zmieloną papryczką chilli, jajkiem, solą i pieprzem, dodać ok 1/4 szkl. bułki tartej. Przygotowane mieso formować w małe pulpeciki, obtoczyc każdy w mące i podsmażyć na średnim ogniu na oleju. Usmażone ułożyć w rondelku, do którego dodamy pokrojoną cebulę i pomidora. Koncentrat pomidorowy rozrzedzamy z 1/2 szklanki wody przygotowanej i 3 zabkami sprasowanego czosnku po czym wlewamy do rondelka. Calość dusimy ok 30 minut na wolnym ogniu mieszajac od czasu do czasu żeby pulpety nie przywarły do dna. Pod koniec doprawiamy calosć sporą iloscia chili w proszku.

Porady

Nalezy uwazac z iloscia chilli w proszku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy