4 pałki z kurczaka (u mnie bez skóry),
ziemniaki-ilość wedle upodobań,
Na marynatę:
łyżeczka przyprawy do mięs,
łyżeczka papryki słodkiej,
łyżeczka chilli- pieprz cayenne,
pół łyżeczki pieprzu czarnego,
pół łyżeczki imbiru w proszku,
łyżeczka majeranku,
2 ząbki czosnku,
łyżka oleju,
2 łyżki wody
opcjonalnie sól
Do ziemniaków:
po szczypcie soli, czosnku granulowanego i tymianku.
Ulubione warzywa jako dodatek.
Pikantne pałki z kurczaka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki marynaty wymieszać, natrzeć nimi mięso i odłożyć do lodówki na przynajmniej godzinę.
2.Pałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
3.Ziemniaki obrać i przekroić na połówki.
Każdą połówkę oprószyć solą, czosnkiem i tymiankiem.
Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym w luki pomiędzy pałkami.
4.Mięso wraz z ziemniakami piec około godziny w temperaturze 190 stopni.
Podawać z ulubionymi warzywami.
Komentarze