Razem z mężem nazywamy to danie "potrawą naszego domu" bo smakuje nam najbardziej ze wszystkich, które do tej pory jedliśmy. Może nie jest wizualnie zbyt piękne ale gwarantuje, że nadrabia smakiem :)
15 min
Składniki:
8 naleśników
1 kg pieczarek
1 cebula
80 g serka topionego kremowego lub serowego
3 łyżki ketchupu pikantnego
duży pęczek szczypiorku
8 plasterków sera żółtego
pół łyżeczki cayenne
Pikantne naleśniki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą (proporcje podałam w przybliżeniu gdyż zawsze robię je "na oko" aby konsystencja przypominała konsystencję śmietany). Smażymy je na dużej patelni.
2.Do cebuli zeszklonej na łyżce oleju dodajemy pokrojone pieczarki. Dusimy do miękkości, a gdy wyparuje cała woda dodajemy cayenne i szczypiorek. Następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i dodajemy ketchup oraz serek topiony. Mieszamy, aż serek się roztopi i wszystko ładnie połączy.
3.Na każdym naleśniku układamy plasterek sera żółtego i sporą łyżkę farszu. Zwijamy i zapiekamy ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Komentarze