Jedno z ulubionych dań na które przepis dostałam od Mamy, polecam :)
Składniki:
2 cukinie średniej wielkości
duża cebula
czerwona papryka
4 małe papryczki cayenne lub pieprz cayenne (łyżeczka)
kilka kropel tabasco
mały kartonik przecieru pomidorowego 250 ml
2 szklanki wody
1-2 łyżki oleju
Pikantne leczo z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Wlać 2 szklanki wody.
2.Wkroić obraną ze skórki i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię oraz paprykę. Przyprawić i wlać przecier. Przykryć i gotować na małym ogniu, często mieszając.
3.Danie będzie gotowe, gdy sos zgęstnieje, a cukinia straci surowy wygląd i stanie się "szklista".
Smacznego :)
Komentarze