Pikantne kotlety z piersi kurczaka z pomidorową salsą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostre smaki w prostej postaci.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - podwójna pierś z kurczaka: 2 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - ocet balsamiczny: 2 łyżki
    - sos sojowy: 1 łyżeczka
    - ognista mieszanka przypraw: 1 szczypta
    SALSA::
    - pomidor: 2 sztuki
    - papryka: 1 sztuka
    - papryczka chilli: 1 sztuka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - cebula cukrowa: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - świeża bazylia: 0.5 pęczka
    - oliwa: 1 łyżka

Pikantne kotlety z piersi kurczaka z pomidorową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę: olej, zmiażdżony czosnek, ocet balsamico i sos sojowy mieszamy w miseczce. Mięso kroimy w poprzek tak aby były dwa kotlety z jednej piersi. Kotlety solimy, pieprzymy i zalewamy marynatą - odstawiamy na minimum 1 godz. a następnie posypujemy pikantną mieszanką przypraw i grillujemy do czasu, aż się ładnie przypieką.
  • 2. Przygotowujemy salsę: pomidory, cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chilli kroimy w drobne paseczki. Do miski wkładamy pokrojone warzywa, mieszamy i dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, oliwę i pokrojona bazylię. Całość dobrze mieszamy i podajemy do kurczaka. Dla złagodzenia pikanterii możemy podać z ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy