Wspaniała harmonia smaków. W rolach głównych: gruszka i łosoś wędzony. W pozostałych rolach: rukola, ser kozi, chili i limonka.
Składniki:
na 4 porcje:
2 duże twarde gruszki (ok. 500 g)
200 g łososia wędzonego w plastrach
garść rukoli
100 g sera koziego
1 limonka
1 mały strączek chili
2 łyżeczki oliwy
2 łyżki sosu słodko-pikantnego
1/2 szklanki białego octu winnego
mielone płatki chili
Pikantne gruszki z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż na połowy. Wydrążamy gniazda nasienne. Następnie wydrążamy wnętrze każdej części, pozostawiając ścianki o grubości 1cm. Wydrążony miąższ kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z połowy limonki.
2.Zagotowujemy 1 litr wody z dodatkiem 1/2 szklanki octu winnego, zdejmujemy z ognia, wkładamy wydrążone połówki gruszek i zostawiamy na 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie osuszamy i za pomocą pędzelka smarujemy je ze wszystkich stron sosem słodko - pikantnym.
3.Z plastrów łososia wycinamy paski o szerokości ok. 2cm, z których formujemy 4 "kwiaty". Pozostałego łososia kroimy w drobną kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Połowę listków odkładamy do dekoracji, pozostałe kroimy w mniejsze kawałki. Ser kozi kroimy w drobną kostkę.
4.Pokrojone składniki (łososia, miąższ gruszek wraz z sokiem z limonki, rukolę i ser kozi) mieszamy, dodajemy 2 łyżeczki oliwy, przyprawiamy mielonymi płatkami chili, jeszcze raz mieszamy.
5.Sałatkę rozkładamy na gruszkach, lekko ugniatając. Gruszki układamy na talerzykach, każdą porcję dekorujemy łososiowym "kwiatem", listkami rukoli, kawałkami chili i plasterkami limonki.
Komentarze