Pikantne ciasto pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dokładamy
pokrojone na małe kosteczki
masło lub margarynę,
solimy. Całość siekamy nożem.
Wbijamy jajko i dodajemy
drobno posiekane oliwki. Zagniatamy
ciasto na jednolitą
masę, zawijamy je w folię
i wkładamy do lodówki na około
pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
na cienki placek i wylepiamy
nim spód i brzegi formy
wyłożonej papierem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy
do piekarnika rozgrzanego
do 180 °C i pieczemy
przez 25 minut. Studzimy.
2.Pomidorki myjemy, kroimy
na połówki. Twaróg ucieramy
z kaszą manną i 2 łyżkami sera
na gładką masę. Pozostałe jajka
ubijamy mikserem, a następnie
łączymy z masą twarogową.
Przyprawiamy do smaku
według własnego upodobania.
Całość mieszamy z pokrojonymi
pomidorkami.
3.Podpieczone ciasto oprószamy
bułką tartą. Przekładamy
na nie przygotowaną masę,
a wierzch posypujemy pozostałym
serem. Placek wstawiamy
do piekarnika (180 °C)
i pieczemy przez 40 minut.
Dekorujemy ziołami.
Komentarze