Pikantne chrupiące kuleczki ziemniaczane z boczkiem

4.5 (144 ocen)

  • 60 min

Super pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z poprzedniego dnia od obiadu. Można je też przygotować ze świeżo ugotowanych i ostudzonych ziemniaków. Znikają z tależy w kilka chwil

  • 60 min

Składniki:

  • Ilość ziemniaków zależy od liczby osób, które będą je jadły.
    Na około 10 kulek ziemniaczanych potrzebujemy :
    - 2 duże ziemniaki
    - 100 g boczku wędzonego
    - 1 niewielka cebulka

    DO PANIERKI:
    - 1 jajko
    - pół szklanki mąki
    - pół szklanki bułki tartej
    - łyżeczka ostrej papryki
    - łyżeczka ziół prowansalskich
    - pół łyżeczki przyprawy do gyrosa
    - szczypta czosnku granulowanego
    - sól
    - jarzynka

    DO SMAŻENIA:
    olej , masło

    DODATKOWO DO ZIEMNIAKÓW:
    - MASŁO, MLEKO
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Frytki Przystawki Kulki

Pikantne chrupiące kuleczki ziemniaczane z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
  • 2. Boczek i cebulkę kroimy na drobną kostkę, posypujemy jarzynką. Na patelni rozgrzewamy masło. Najpierw "na skwarki" podsmażamy boczek, następnie dodajemy cebulkę i smażymy aż zeszkli się na złoty kolor.
  • 3. Ugotowane ziemniaki "ucieramy" na pure. Dodając do nich masła oraz mleka. Ucieramy tak długo, aż uzyskamy kremową gładką masę. Następnie dodajemy boczek z cebulką i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Przygotowujemy panierkę.
    - mieszamy ze sobą bułkę tartą, ostrą paprykę, zioła, czosnek oraz przyprawę do gyrosa.

    Na drugim talerzyku wysypujemy mąkę, na trzecim roztrzepujemy jajko.
  • 5. Z zimnych ziemniaków formujemy niewielkie kuleczki, które następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku oraz w przygotowanej panierce.
  • 6. Kulki smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju (jak frytki). Wystarczy im kilka minut. Wyjmujemy je z oleju gdy się zarumienią. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku.

Porady

Kuleczki świetnie smakują z sosem czosnkowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować