Alternatywa dla mięsnych burgerów. W sam raz na obiad jak i na kolację.
1 godz. 40 min
Składniki:
40 dag obranych ziemniaków
1 żółtko
2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
1 duży ząbek czosnku, posiekany
1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana
1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
75 g żółtego sera, startego na małych oczkach
sól,
świeżo mielony pieprz,
słodka i ostra papryka w proszku
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie)
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Pikantne burgery ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę i odstawiamy ziemniaki na około 10 minut do przestygnięcia.
2.W tym czasie cebulki kroimy w drobną kosteczkę, szczypior w paseczki.
3.Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem. Dodajemy do nich cebulę, szczypior, natkę, chili, czosnek, ser, masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Możemy do niej dodać skórkę otartą z cytryny.
4.Wbijamy żółtko, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotlety, lekko spłaszczamy i obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
5.Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze obu stron.
Komentarze