Pikantne Udka z Rękawa

0 (0 ocen)

Pyszne czosnkowe i jednocześnie ostre mięso,które rozpływa się w ustach :)

Składniki:

  • 4 udka (takie bez pałek)
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka sos sojowy ciemny
    4 łyżki sos chili czosnkowy Tao-Tao
    2 łyżeczki papryka chili w proszku
    2 łyżki przyprawa do kurczaka (złocista)
    1 łyzka ocet balsamiczny-czerwony
    1 płaska łyzeczka soli
    Rękaw do pieczenia
    pieprz (niekoniecznie)

Pikantne udka z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z powyższych składników oprucz udek robimy marynatę w misce.Wszystko mieszamy.
    Umyte i osuszone udka wkładamy do marynaty dodajemy obrany i posiekany w kostkę czosnek.
    Mieso porządnie nacieramy nasza marynatą i wkładamy do lodówki na około 1h.
  • 2. Po tym czasie udka przekładamy do rękawa wraz z resztką marynaty.Zawiązujemy,przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy około jednej godziny.
  • Pikantne Udka z Rękawa 3. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw i zapiekamy jeszcze na złoty kolor około 10 minut z termoobiegiem i gotowe.

Komentarze

Podobne przepisy