Pikantne udka z ketchupowymi świderkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka dokładnie oczyszczamy i suszymy. Wrzucamy do miski.
2.W osobnej małej miseczce przygotowujemy marynatę: wrzucamy wszystkie przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili (bez gniazd nasiennych). Zalewamy olejem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut do lodówki.
3.Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z 3-4 łyżkami łyżkami oleju. Układamy udka i wylewamy całą pozostałą marynatę. Smażymy po 20 minut z każdej strony na wolnym ogniu.
4.Pod koniec smażenia kurczaka (ok 10 minut) cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na osobnej patelni z dodatkiem vegety.
5.Kiedy cebula będzie zarumieniona dodajemy makaron i dokładnie łączymy. Zalewamy ketchupem i smażymy aż makaron będzie gorący.
Komentarze