Pikantne udka kurczaka w warzywach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sezon warzywny trwa, więc przygotowałam pyszne, niedrogie i kolorowe danie obiadowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 udka kurczaka,
    2 słodkie papryki (u mnie czerwone),
    1 duża cebula,
    1 duża marchew,
    1 duża pietruszka,
    4 ząbki czosnku,
    pikantna przyprawa do kurczaka,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    świeże oregano (można pominąć),
    sól,
    pikantny ketchup,
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantne udka kurczaka w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy dokładnie solą i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej przygotować je wieczorem i odstawić na całą noc).
  • 2. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na grubą kostkę, ząbki czosnku na pół.
    Udka wyjmujemy z lodówki i układamy w żaroodpornym naczyniu i wysypujemy na nie przygotowane warzywa. Skrapiamy oliwą i magii, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
  • 3. Pieczemy pod przykryciem około 50 minut ( do czasu aż mięso będzie miękkie), zdejmujemy pokrywę, rozgarniamy na boki warzywa i pieczemy jeszcze do czasu zrumienienia się mięsa. Na koniec każde udko smarujemy pikantnym ketchupem, posypujemy odrobiną świeżego oregano(wedle uznania) i po około 10 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika ( mięso jest mięciutkie, a jednocześnie ma pyszną, niewysuszoną, lekko chrupiącą skórkę).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Warzywa Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować