Pikantna pasta z pieczonej papryki „ala” muhammara

0 (0 ocen)

  • 60 min

Z nadmiaru papryki powstał pomysł na pastę, umiarkowanie pikantną żeby każdy z domowników mógł ja dodać do pizzy i na kanapkę. Wspaniała rzecz, do wykorzystania w różnych kombinacjach kuchennych, ostał mi się ostatni słój i chyba będę musiała zrobić nowy zapas.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 5 papryk, żółta-zielona-czerwona
    - 2 podłużne pikantne czerwone papryki, nie mylić z papryczkami chili
    - 3 ząbki czosnku
    - 1 cebula
    - 2 płaskie łyżeczki soli
    - 2 łyżeczki melasy, złotego syropu lub miodu
    - 1/2 łyżeczki pieprzu
    - 3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pikantna pasta z pieczonej papryki „ala” muhammara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Paprykę po umyciu kroimy na na połowę, wycinamy gniazda nasienne i układamy na formach do pieczenia skórką do góry. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i opiekamy papryki, aż do czasu gdy skórka stanie się czarna, zwęglona. Po wystudzeniu obieramy skórkę z papryki.

    2. Do blendera wkładamy obrany miąższ, miksujemy na gładką masę. Przelewamy do rondla, podgrzewamy i dodajemy resztę wszystkich przypraw, doprowadzamy do wrzenia. Gorącą pastę przekładamy do słoików, zakręcamy. Gdy wystygnie przechowujemy ją w lodówce.

Porady

Dla miłośników ostrych smaków można dodać papryczki chili dla zaostrzenia smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pasta z pieczonej papryki i cukinii

To może cię zainteresować