Pikantna mielonka w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę dzielimy na niewielkie kawałki i mielimy na średnich oczkach. Doprawiamy solą morską, pieprzem, drobno posiekanymi papryczkami, opakowaniem papryki węgierskiej oraz startymi ząbkami czosnku. Pozostawiamy na całą noc w lodówce.
2.Następnego dnia dodajemy pokrojony w kostkę boczek, suszone pomidory oraz majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Słoiki wygotowujemy lub wyparzamy w piekarniku, zakrętki przecieramy spirytusem, by je odkazić.
Do gorących słoików ciasno upychamy mięso, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni, dodajemy do każdego słoika około 20 gram pokrojonego w kostkę smalcu. Dokładnie zakręcamy.
3.Duży garnek wykładamy czystą ściereczką. Ustawiamy na niej słoiki i zalewamy wodą, do 3/4 wysokości i gotujemy przez sześć godzin, co jakiś czas dolewając wodę, która wyparowała.
Po sześciu godzinach wyciągamy słoiki i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnego dnia powtarzamy czynność, skracając czas o połowę.
Słoiki trzymamy w lodówce i o ile wytrzymają taki czas, mogą stać nawet rok.
Komentarze