Pikantna ciecierzyca ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepadam za szpinakiem i potrawami z jego dodatkiem. Gotując, staram się jak najbardziejwykorzystać sezon na to pyszne, zdrowe warzywo.

Składniki:

  • 1/2 puszki ciecierzycy
    garść fasolki szparagowej
    mała cukinia
    ząbek czosnku
    ok. 4-cm biała część pora
    ok. 30 dag szpinaku
    po 1/4 łyżeczki kurkumy, kardamonu, chili, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki
    1/2 szkl. bulionu warzywnego
    2 pomidory
    olej
    sól

Pikantna ciecierzyca ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę osączamy. Cukinię i pomidory myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Szpinak myjemy, osuszamy i kroimy w wąskie paski. Fasolkę myjemy, odcinamy końce. Pora kroimy
    w małą kostkę.
  • 2. Pora i czosnek posypujemy przyprawami. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. Pomidory rozgniatamy i wraz z ciecierzycą, fasolką i cukinią dodajemy do pora.
  • 3. Do warzyw wlewamy bulion. Dusimy, aż fasolka będzie miękka. Wsypujemy szpinak i solimy. Podgrzewamy 5 minut, aż szpinak zmięknie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy