3 szklanki bulionu drobiowego lub jarzynowego,
puszka pomidorów,
2 i pół szklanki ugotowanej soczewicy (brązowej),
2 duże marchewki (z bulionu),
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka łyżek natki pietruszki lub kolendry,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, garam masala (u mnie około łyżeczki), imbir (3/4 łyżeczki), kmin rzymski (3/4 łyżeczki), kurkuma (3/4 łyżeczki), słodka papryka (1/2 łyżeczk
Pikantna zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażyć drobno posiekaną cebulę, gdy będzie szklista, dodać przyprawy i czosnek. Smażyć jeszcze 2 minuty. Wszystkie składniki zupy zmiksować na gładko (część soczewicy można zostawić w ziarenkach). Gotować całość 5-10 minut, ewentualnie doprawić. Posypać natką pietruszki lub kolendry.
Komentarze