Pikantna zupa z dyni i chili

4.49 (193 ocen)

  • 40 min

Rozgrzewająca, aromatyczna z nutą imbiru, jesienna zupa, która zachwyci amatorów jarskich dań, polecam jest niskokaloryczna, dodatek chili zaostrza apetyt na więcej!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
    3 ziemniaki
    3 marchewki
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju z chili
    1 papryczka chili
    1 litr bulionu warzywnego
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    szczypta mielonego imbiru
    sól morska do smaku
    prażone pestki dyni
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni Bezy

Pikantna zupa z dyni i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę i dynię obrać ze skóry,umyć, pokroić na kawałki.
    W garnku rozgrzać olej z chili, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić, po chwili dodać ziemniaki, dynię i marchewkę, przesmażyć 3 minuty, po czym zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości w trakcie dodając pokrojoną chili-(ja miałam w zalewie olejowej).
  • 2. Doprawić do smaku solą, mieloną gałką oraz imbirem.
    Całość zmiksować blenderem na krem.
    Podawać posypanymi pestkami dyni.

Porady

Idealnie komponuje się z maślanymi grzankami lub posypana solonym popcornem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować