Pikantna zupa z dyni

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

Pikantna i rozgrzewająca zupa z dyni. Świetnie smakuje posypana tartym parmezanem.

  • 60 min

Składniki:

  • dynia "Hokkaido* - 1/2 kg
    bulion warzywny - 3/4 l
    cebula - 1 szt.
    marchewka - 1 szt.
    czosnek - 2 ząbki
    świeża szałwia - do smaku
    liść laurowy - 1 szt.
    ziele angielskie - 2 szt.
    gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
    sól - do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
    papryka ostra - do smaku
    oliwa - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Pikantna zupa z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną cebulę. Następnie dodaję marchewkę pokrojoną w krążki i chwilę smażę.
    Gdy marchewka lekko zmięknie dodaję dynię pokrojoną w kostkę i jeszcze wszystko kilka minut smażę.
  • 2. Wlewam bulion, dodaję przyprawy i całość gotuję na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane listki szałwii.
  • 3. Wyłączam gaz, z garnka wyjmuję liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gdy zupa przestygnie miksuję ją, doprawiam do smaku solą, ostrą papryką i czarnym świeżo mielonym pieprzem, tak aby zupa była odpowiednio pikantna i wyrazista w smaku.
    Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolewam bulionu lub wody.

Porady

*podałam wagę dyni już obranej i bez ziaren

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Parmezan Szałwia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować