Pikantna zupa z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną cebulę. Następnie dodaję marchewkę pokrojoną w krążki i chwilę smażę.
Gdy marchewka lekko zmięknie dodaję dynię pokrojoną w kostkę i jeszcze wszystko kilka minut smażę.
2.Wlewam bulion, dodaję przyprawy i całość gotuję na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane listki szałwii.
3.Wyłączam gaz, z garnka wyjmuję liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gdy zupa przestygnie miksuję ją, doprawiam do smaku solą, ostrą papryką i czarnym świeżo mielonym pieprzem, tak aby zupa była odpowiednio pikantna i wyrazista w smaku.
Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolewam bulionu lub wody.
Komentarze