Pikantna zupa z dyni

4.5 (189 ocen)

  • 45 min

prosta,pyszna i rozgrzewajaca zupa na chlodne dni..wypelniona warzywami dostepnymi na codzien:)

  • 45 min

Składniki:

  • 1) 700g puree z dyni(dynia pokrojona w kostke,duszona przez ok 10min w minimalnej ilosci wody,doprawiona sola i pieprzem,gotowana do miekkosci,nastepnie zmiksowana na gladko).
    2) 1 duzy por,w pol-talarkach
    3) 4 laski selera naciowego,w drobna kostke
    4) 4 duze ziemniaki,w drobna kostke
    5)4 duze marchewki,pokrojone w duza kostke
    6) 2 duze cebule,w drobna kostke
    7) 2 zabki czosnku,przecisniete przez praske
    8) przyprawy:slodka i ostra papryka,pieprz kajenski,platki chili,proszek curry,suszony tymianek
    9)ok 1,5-2l bulionu drobiowego lub warzywnego
    10)2 lyzki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) na oleju podsmazamy wszystkie warzywa oprocz ziemniakow,az beda lekko aromatyczne.dodajemy czosnek,platki chili,slodka i ostra papryke wedlug uznania i wysmazamy ok 30sek.
    2) po 30sek wysmazania przypraw dodajemy proszek curry (ok czubatej lyzeczki,ziemniaki oraz bulion i dobrze mieszamy.
    3)doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miekkosci warzyw-ok 15min max.
    4)kiedy warzywa sa miekkie,dodajemy puree z dyni,podgrzewamy calosc i sprawdzamy doprawienie.zupa ma byc lekko pikantna-moim zdaniem nawet bardzo pikantna,ale jak kto lubi:)

Porady

-puree z dyni mozna zrobic dzien przed lub nawet wczesniej i zamrozic:) rodzaj dyni nie ma znaczenia,wybierzcie taki jaki lubicie-ja uzylam dyni pizmowej. -eksperymentujcie z przyprawami jakie lubicie!:) - ja zostawilam kilka cieniutkich paseczkow pora do dekoracji zupy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować