Pikantna zupa tajska

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 min

Zupa jest pyszna i sycąca. Mocno pikantna, kokosowa, z dużą ilością makaronu ryżowego i kurczaka. Na dodatek jej przygotowanie zajmie Wam mniej niż pół godziny!

  • 5 min

Składniki:

  • 2 łodygi trawy cytrynowej

    1 papryka chili

    3 cm kawałek świeżego imbiru

    3 łyżki oliwy z oliwek

    300 g piersi z kurczaka

    400 ml mleka kokosowego

    7 łyżek sosu sojowego dobrej jakości

    1 limonka

    1 litr wrzącej wody

    1 opakowanie makaronu ryżowego

    świeża kolendra
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna zupa tajska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Trawę cytrynową obrać z wierzchnich, brzydkich liści, a następnie bardzo drobno posiekać, razem z papryką chili. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przyprawy wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą i podsmażać przez kilka minut.
  • 2. Kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z przyprawami i podsmażać przez ok. 5 minut. Następnie zalać wodą, dodać mleko kokosowe i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z limonki.
  • 3. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Nałożyć do misek, zalać zupą z kawałkami kurczaka, posypać posiekaną kolendrą.

Porady

Trawę cytrynową można kupić świeżą, w sklepach z kuchniami świata lub marynowaną w słoikach, na stoiskach z żywnością egzotyczną w większości marketów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Kurczak Makaron ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować