Pikantna zupa serowa z grzankami czosnkowymi

4.5 (157 ocen)

  • 25 min

Serowa pyszność pod postacią zupy wyśmienicie pasuje na każdą okazje

  • 25 min

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
    1/2 szklanki mleka
    2 topione serki (cheddar)
    1/2 szklanki wytrawnego białego wina
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    pietruszka/lubczyk

    Grzanki czosnkowe:

    Bułka kanapkowa pszenna
    Masło
    Czosnek/mieszanka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Bulion warzywny Wina Grzanki

Pikantna zupa serowa z grzankami czosnkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować bulion warzywny (może być z kostki jesli zupa robiona na szybko) lub wykorzystujemy ugotowany bulion z dnia poprzedniego, po czym odmierzamy 2 szklanki.
    Do gotującego się bulionu wlewamy mleko oraz dodajemy serki topione i czekamy aż serki sie rozpuszcząz a konsystencja zupy stanie się jednolita (co chwile mieszając).
  • 2. Doprawiamy solą, pieprzem,gałką muszkatołową uważajac z iloscią gdyż serki już są pikantne.
    Zestawiamy z ognia i wlewamy wino, mieszamy.
  • 3. Przygotoanie grzanek czosnkowych:
    Kroimy bułke na cienkie kromki. W miseczce mieszamy masło z wyciśnietym przez praskę czosnek lub wsypujemy zioła prowansalskie, mieszamy.
    Smarujemy wykoannym masełkiem kromki bułki a następnie kroimy na paski i w poprzek na kostki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i rumienimy grzanki.
  • 4. Gorącą zupę serową nalewamy do bulionówek/ talerza posypujemy grzankami i posypujemy natką pieteuszki lub lubczykiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bulion warzywny Serek Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować