Pikantna zapiekanka z nachosami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Połączyłam wszystkie meksykańskie pomysły, poszperałam w internecie i w efekcie powstała pikantna mięsna zapiekanka..

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone (dowolne): 500 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - fasolka konserwowa: 100 gramów
    - kukurydza konserwowa: 100 gramów
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - pomidory w puszce: 1 sztuka
    - żółty ser (starty): 200 gramów
    - pikantne nachos: 200 gramów
    - mielone chilli: 0.5 łyżeczki
    - mielona kolendra: 2 łyżeczki
    - mielony kumin: 2 łyżeczki

Pikantna zapiekanka z nachosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pikantna zapiekanka z nachosami 1. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodajemy mięso. Smażymy przez 10 minut. Łączymy z pokrojoną w kostkę papryką, odsączonymi fasolką i kukurydzą oraz pomidorami razem z zalewą. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy kolendrą, kuminem, chilli, solą oraz pieprzem. Gotujemy przez kilka minut - tak by warzywa zmiękły.
    Formę do zapiekania smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek. Na dnie układamy ok. 1/2 paczki nachosów (część odkładamy do dekoracji). Na nachosy wykładamy połowę z przygotowanego sosu z mięsa i warzyw. Posypujemy połową startego sera. Na serze układamy kolejne warstwy - nachosów, sosu i sera.
    Przygotowaną zapiekankę wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
    Dekorujemy pozostałymi nachosami, paskami papryki oraz listkami pietruszki.
    Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy