Pijany przekładaniec

4.5 (160 ocen)

Pyszne warstwowe ciasto z kremem i herbatnikami nasączone karmelowym likierem

Składniki:

  • Składniki na blachę 26x40 cm
    Na biszkopt:
    8 jajek
    6 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2/3 szklanki cukru

    Na krem:
    2 budynie śmietankowe
    1/2 litra mleka
    300 g masła 82%
    1 kieliszek spirytusu

    Dodatkowo:
    1 puszka masy kajmakowej
    90 szt herbatników typu petit berry
    250 ml likieru karmelowego do nasączenia
    2 polewy czekoladowe po 100 g każda
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Pijany przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 40-45min.
  • 2. Budynie ugotować w 1/2 l mleka, przykryć folią aby nie powstał kożuch i zostawić do ostygnięcia. Masło ubić na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na sam koniec dodać spirytus.
  • 3. Zimny biszkopt przeciąć na pół, połową likieru nasączyć jedną część biszkoptu i układać. Na biszkop t1/2 masy kajmakowej, następnie 30 herbatników, 1/2 masy budyniowej, znów herbatniki, 1/2 masy kajmakowej, herbatniki, pozostałą masę budyniową i biszkopt. Biszkopt nasączyć pozostałym likierem. Rozpuścić polewę i polać ciasto. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki, jednak najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Likier Masa budyniowa Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować