MASA Z NUTELLĄ:
1 kostka margaryny KASIA
5-6 łyżek nutelli
1 łyżkę spirytusu
Kasię utrzeć na puch stopniowo dodając nutellę i spirytus.
Całość dokładnie zmiksować.
DODATKOWO: 300g suszonych śliwek
Pijane śliwki z nutellą i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo
dodając cukier dalej ubijając.
Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i kakao
– delikatnie mieszamy.
Stopniowo dodajemy po łyżce oliwy powoli mieszając
aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni,
formę o wymiarach 28x36cm cm smarujemy tłuszcze,
wykładamy papierem do pieczenia.
Masę wylewamy do formy i pieczemy około 35 minut na suchy patyk.
Wystudzić na kratce i przekroić na dwa plastry.
2.MASA Z NUTELLĄ:0,5 szklanki alkoholu (może być rum, amaretto itp.)
Dzień wcześniej śliwki pokroić na połówki, wsypać do słoika i zalać alkoholem.
Pozostawić na noc w chłodnym miejscu.
Nasączone śliwki odcedzić (alkohol zostawić!) dodać
do masy z nutellą i delikatnie przemieszać.
Pozostały alkohol wymieszać z 3 łyżkami wody i nasączyć nim biszkopt.
3.MASA ŚMIETANOWA:Schłodzoną śmietanę mocno ubić, stopniowo dodać cukier puder.
Na koniec dodać śmietan fixy i krótko zmiksować.
4.UKŁADANIE:
Pierwszą warstwę ciemnego biszkoptu nasączyć połową alkoholu
pozostałego z śliwek, nałożyć całą masę z nutellą i śliwkami.
Następnie nakładamy nasączoną w alkoholu drugą
część biszkoptu i na samą górę wykładamy masę śmietankową.
Dekorujemy albo startą czekoladą lub kokosem.
Komentarze