Słyszeliście o żelkach w alkoholu ? Pierwszy raz przygotowałam takie żelki na ostatki. Pamiętam że koleżance tak smakowały że wyjadała je łyżką prosto ze słoika :)
1.Żelki przekładamy do słoika. Zalewamy je wybranym alkoholem. Poprzednim razem wykorzystałam szampana, natomiast teraz przygotowałam żelki w wódce wymieszanej ze Spritem w proporcji 1:4. Alkohol lub przygotowany poncz powinien całkowicie zakrywać żelki, najlepiej ok 1 cm ponad nimi. Słoik z żelkami odstawiamy na 4-5 dni do lodówki.
2.Należy pamiętać o tym aby przynajmniej raz dziennie zamieszać żelki w słoiku. Jeżeli żelki wypiły cały alkohol można dodać dolać dodatkową porcję alkoholu lub ponczu.
3.Żelki są gotowe gdy w środku są całkowicie miękkie. Tak przygotowane miśki możemy dodać do drinków lub wyłożyć na płaską miseczkę jako zakąskę. Są po prostu idealne na imprezy :)
Komentarze