Pyszne, wilgotne ciasto, a przy tym bardzo łatwe do przygotowania
Składniki:
Blaszka 34 x 26
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa i dodatki :
słoik(400 g ) drylowanych wiśni w syropie
100 g margaryny
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru
pół szklanki wódki (może być wiśniówka)
1/2 litra śmietanki 30%
galaretka rozpuszczona w połowie szklanki wrzątku lub 1 łyżka żelatyny
(jeśli używamy żelatyny to dodajemy jeszcze 2 łyżki cukru pudru)
1.Wiśnie osączamy i zalewamy alkoholem na godzinę.
Z podanych składników pieczemy biszkopt.
Zdejmujemy z niego "skórkę" i jeszcze ciepły nakłuwamy patyczkiem (ja użyłam trzonka od drewnianej mątewki, ale można też to zrobić np. kredką), przy tej czynności należy uważać , aby nie przekłuć biszkoptu na wylot.
2.Przygotowujemy polewę:
odlewamy alkohol z wiśni do szklanki i dopełniamy syropem wiśniowym do pełnej szklanki.
Do rondelka wkładamy margarynę, cukier,sok, kakao i podgrzewamy , aż się składniki połączą.
Gorącą polewę wylewamy na biszkopt, studzimy.
Na wierzchu układamy wiśnie.
3.Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku i studzimy.
Śmietankę ubijamy, dodajemy galaretkę, chwilę ubijamy i wykładamy na ciasto.po schłodzeniu na wierzch ścieramy czekoladę
Porady
Kakao najlepiej wymieszać z kilkoma łyżkami soku, aby nie było grudek i dopiero dodać do polewy.
Jeśli ciasto mają jeść dzieci pomijamy alkohol i polewę robimy z samego soku (1 szklanka)
Komentarze