Pijana stefanka z truskawkami

4.5 (154 ocen)

To ciasto ma same zalety: nie wymaga pieczenia, jest tanie i zdrowe. A do tego niesamowicie smaczne;)

Składniki:

  • duża paczka herbatników (200g),
    1 l mleka,
    szkl. kaszy manny,
    180g masła,
    16 łyżek cukru,
    1/2 kg truskawek (mogą być mrożone),
    100ml likieru jajecznego Adwokat,
    laska wanilii,
    50g mlecznej czekolady.
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijana stefanka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno blaszki o wym. 23x24cm wyłożyć herbatniki. Mleko zagotować z masłem i wydrążoną laską wanilii i cukrem. Wsypać kaszę, mieszając gotować kilka minut, aż kasza zgęstnieje. Podzielić na dwie części, do jednej dodać pokrojone w plasterki truskawki (jeśli mrożone to rozgnieść widelcem). Ciepłą masę wylać na herbatniki. Do pozostałej kaszy dodać likier jajeczny, wylać na masę truskawkową. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Polać stopioną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować