Ciasto pijana śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białko ubić z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę, olej, ocet i proszek do pieczenia. Piec 35min w temp. 180stopni.
Poncz śliwkowy:
Do wody wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Wlewamy alkohol i odstawiamy do wystudzenia. Przestudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty i namaczamy syropem ze śliwek. Śliwki odkładamy na później.
Masa budyniowa:
1 i 1/2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dodaj żółtka, budyń, obie mąki i dokładnie wymieszaj. Wlewamy rozrobioną masę do gotującego się mleka. Gotujemy jak budyń. Po ostudzeniu miksujemy dokładnie z masłem.
Polewa czekoladowa:
Masło rozpuszczamy dodajemy cukier i kakao, mieszamy dokładnie.
Na pierwszy nasączony blat wykładamy cały słoiczek powideł śliwkowych, następnie masa budyniowa, przykrywamy drugim nasączonym blatem,wykładamy drugie powidła i pozostałą masę budyniową. Układamy odsączone z syropu śliwki, które nam zostały i polewamy obficie polewą czekoladową.
Porady
Całość dekorujemy pokrojonymi migdałami lub wiórkami białej czekolady.
Komentarze