Pijak - ciemna masa

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto na miarę lodowca. Kakao w roli głównej.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki pszennej
    5 żółtek
    250 g cukru
    300 g oleju
    2/3 szklanki mleka
    100 g maku suchego
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kakaowa:
    600 g pseudomasła (20% tłuszczu) ***
    200 g zabielacza do kawy
    280 g kakao rozpuszczalnego słodzonego
    5 białek
    1 opakowanie Mix do śmietany (3 g, na 250 ml śmietany)
    25 - 30 g żelatyny
    1/4 - 1/2 szklanki wody

    Wierzch ajerkoniakowy na masę:
    200 g rodzynek
    1/2 - 2/3 szklanki ajerkoniaku
    100 g czekolady deserowej
    1/2 szklanki mleka

    Dodatkowo:
    400 g dżemu truskawkowego niskosłodzonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Dżemy

Pijak - ciemna masa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pij 1. Żółtka utrzeć z olejem na emulsję. Dodać cukier, utrzeć. Dodać resztę składników na ciasto - całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do blachy (42 x 24) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min (180 - 200 st. C).
  • pij 2. Upieczone ciasto wystudzić i ponakłówać na całej powierzchni.
  • pij 3. Wierzch posmarować dżemem.
  • pij 4. Pseudomasło utrzeć z zabielaczem i kakao. Zagotować i ostudzić. W trakcie studzenia mieszać od czasu do czasu. Chłodną masę włożyć do lodówki.
  • pij 5. Żelatynę namoczyć w wodzie, zaczekać aż napęcznieje. Następnie ogrzewać na małym ogniu do momentu rozpusczenia. Lekko ostudzić.
  • pij 6. Zimne białka ubić na pianę. Wsypać mix i ubijać jeszcze chwilę.
  • pij 7. Masę kakaową delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Wlać żelatynę i włożyć do lodówki. Zaczekać aż zacznie tężeć.
  • pij 8. Masę wylać na ciasto. Włożyć do lodówki.
  • pij 9. Rodzynki zalać ajerkoniakiem - najlepiej dzień wcześniej i włożyć na całą noc do lodówki.
  • pij 10. Składniki wierzchu ajerkoniakowego podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej masy. Ostudzić.
  • pij 11. Masę alkoholową wyłożyć równomiernie na masę kakaową - wierzch zamieszać widelcem.
  • pij 12. Ciasto przechowywać w lodówce.

Porady

*** Chodzi o masło typu 2,50 zł / kg. Czas przygotowania nie uwzględnia czasu moczenia rodzynek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Kakao Mak Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Pijak

4.45 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Pijak

mariosylwia :-) Gorąco polecam (-: 1 min

4.47 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto "Pijak"

4.47 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto "Pijak"

joanna30 Pyszne, mocno alkoholowe ciasto tylko dla dorosłych.

4.48 (193 ocen)

Ciasto - pijak

4.5 (170 ocen)

Pijak

4.5 (170 ocen)

Pijak

krys1a Bardzo dobre ciasto 3 godz. 20 min

To może cię zainteresować