Ciasto:
450 g mąki pszennej
5 żółtek
250 g cukru
300 g oleju
2/3 szklanki mleka
100 g maku suchego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kakaowa:
600 g pseudomasła (20% tłuszczu) ***
200 g zabielacza do kawy
280 g kakao rozpuszczalnego słodzonego
5 białek
1 opakowanie Mix do śmietany (3 g, na 250 ml śmietany)
25 - 30 g żelatyny
1/4 - 1/2 szklanki wody
Wierzch ajerkoniakowy na masę:
200 g rodzynek
1/2 - 2/3 szklanki ajerkoniaku
100 g czekolady deserowej
1/2 szklanki mleka
Dodatkowo:
400 g dżemu truskawkowego niskosłodzonego
Pijak - ciemna masa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z olejem na emulsję. Dodać cukier, utrzeć. Dodać resztę składników na ciasto - całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do blachy (42 x 24) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min (180 - 200 st. C).
2.Upieczone ciasto wystudzić i ponakłówać na całej powierzchni.
3.Wierzch posmarować dżemem.
4.Pseudomasło utrzeć z zabielaczem i kakao. Zagotować i ostudzić. W trakcie studzenia mieszać od czasu do czasu. Chłodną masę włożyć do lodówki.
5.Żelatynę namoczyć w wodzie, zaczekać aż napęcznieje. Następnie ogrzewać na małym ogniu do momentu rozpusczenia. Lekko ostudzić.
6.Zimne białka ubić na pianę. Wsypać mix i ubijać jeszcze chwilę.
7.Masę kakaową delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Wlać żelatynę i włożyć do lodówki. Zaczekać aż zacznie tężeć.
8.Masę wylać na ciasto. Włożyć do lodówki.
9.Rodzynki zalać ajerkoniakiem - najlepiej dzień wcześniej i włożyć na całą noc do lodówki.
10.Składniki wierzchu ajerkoniakowego podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej masy. Ostudzić.
Komentarze