Pigwa w syropie

4.4 (163 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pigwa w syropie jest doskonałym i aromatycznym dodatkiem do herbaty. Można ją również wykorzystać do przygotowania kompotu, deseru czy ciast.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Pigwa w syropie

    SKŁADNIKI: czas przygotowania ok. 30 minut

    1 kg owoców pigwowca
    0,5 l wody
    0,5 kg cukru
    sok z jednej cytryny
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka goździków
    kilka plasterków świeżego imbiru (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.4 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy

Pigwa w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:

    Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
    Owoce umyć, obrać, pokroić w grubsze plasterki usuwając ze środka gniazdo nasienne. Plasterki kroimy w słupki, a te w kostkę. Pokrojone owoce wsypać do syropu. Dodać cynamon, goździki i imbir. Gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż pigwa zmięknie.
    Gorące rozlać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, ustawić odwrócone(na wieczkach) w skrzyneczce, przykryć kocem i pozostawić aż ostygną.
    Przechowywać w spiżarni lub piwnicy.
    Smacznego :)

Porady

Pigwa w syropie jest doskonałym i aromatycznym dodatkiem do herbaty. Można ją również wykorzystać do przygotowania kompotu, deseru czy ciast. Ja owoce pigwowca umyłam, obrałam, pokroiłam w kostkę, obgotowałam w syropie. Czas przygotowania takiej pigwy, to tylko trzydzieści minut. Jeśli użyjemy owoców ze skórką, należy je dokładnie wyszorować, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w paski lub kostkę. Owoce ze skórką musimy obgotować przez 10 minut w wodzie, odcedzić, zalać gorącym syropem i odstawić na dobę. Następnego dnia zlewa się syrop, gotuje i ponownie zalewa owoce. Drugiego dnia powtarzamy czynność i gorące zalane owoce zamykamy szczelnie w słoiku. Jak możecie zauważyć na przygotowanie drugiej wersji pigwy w syropie potrzebujemy 48 godzin. Nie musimy się jednak męczyć z obieraniem tych twardych owoców.Wybór należy do Was.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Goździki Herbata Herbata Imbir Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też artykuł z poradami: Pigwa – wykorzystaj ją w kuchni!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować