Pierś śmietanowo-kurkowa

0 (0 ocen)

Pierś z kurczaka w pysznym, śmietanowo-kurkowym sosie.

Składniki:

  • 1 cebula
    2 łyżki oleju
    2 piersi z kurczaka
    200 g kurek (poza sezonem mogą być mrożone)
    2 łyżki siekanej natki pietruszki
    200 g śmietanki 30 %
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pierś śmietanowo-kurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś śmietanowo-kurkowa 1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pierś kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Jeżeli mamy świeże kurki oczyścić, i większe pokroić.
  • Pierś śmietanowo-kurkowa 2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy na patelnię pokrojoną pierś z kurczaka i podsmażamy przez 5 minut.
  • Pierś smietanowo-kurkowa 3. Następnie na patelnię dodajemy kurki, podsmażamy przez 10 minut i podlewamy szklanką wody. Doprawiamy solą i pieprzem, nakrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Następnie dodajemy śmietankę i natkę pietruszki. Smażymy, aż śmietanka zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy. Serwujemy z grubym makaronem lub ryżem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurczak Kurki Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować