Pierś z kurczaka w pysznym, śmietanowo-kurkowym sosie.
Składniki:
1 cebula
2 łyżki oleju
2 piersi z kurczaka
200 g kurek (poza sezonem mogą być mrożone)
2 łyżki siekanej natki pietruszki
200 g śmietanki 30 %
sól i pieprz
Pierś śmietanowo-kurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i drobno posiekać. Pierś kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Jeżeli mamy świeże kurki oczyścić, i większe pokroić.
2.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy na patelnię pokrojoną pierś z kurczaka i podsmażamy przez 5 minut.
3.Następnie na patelnię dodajemy kurki, podsmażamy przez 10 minut i podlewamy szklanką wody. Doprawiamy solą i pieprzem, nakrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Następnie dodajemy śmietankę i natkę pietruszki. Smażymy, aż śmietanka zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy. Serwujemy z grubym makaronem lub ryżem. Smacznego!
Komentarze